Attitydförändring och perspektivbyte viktigt i arbetet mot våld i nära relationer

Publicerad den

Brottsutsatthet och våld i nära relationer

Konferens Anneli Hulthén

”Mer fokus på de våldsutövande”, ”Skapa fungerande strukturer för samverkan” och ”Gräv där du står”. Det var några av budskapen under konferensen om våld i nära relationer som 25 november lockade 400 medarbetare i Göteborgs Stad.

Konferensen anordnades av Social resursförvaltning. Utgångspunkten var Göteborgs Stads plan om våld i nära relationer som är i stort sett klar och ska spridas nästa år.

– Planen handlar inte enbart om mäns våld mot kvinnor utan om våld i alla typer av nära relationer. En stor del i arbetet mot våld i nära relationer handlar om att förändra attityder i samhället, inledde kommunstyrelsens ordförande Annelie Hulthén (s).

Katarina Idegård, som arbetar på Dialoga kompetenscentrum om våld i nära relationer, berättade om de utvecklingsområden som planen identifierar att vi behöver arbeta med för att nå det övergripande målet om att allt våld har upphört.

Dessutom fick deltagarna på konferensen lyssna till intressanta föreläsningar om bland annat normer, metoder och modeller för att bygga upp ett långsiktigt arbete för att förebygga våld, samt ett gott exempel från Finland på hur myndigheter samverkar enligt den så kallade MARAK-modellen.

Se dokumentation med sammanfattning, bilder och föreläsarnas bildspel här.

Liknande aktuellt

Konferens gav viktig kunskap om ungas utsatthet för sexuellt våld

5 maj, 2015

Författaren Caroline Engvall var 4 maj inbjuden att föreläsa på en halvdag på temat Ungas utsatthet för sexuellt våld. Arrangörer var Kompetenscentrum för Brottsutsatthet och…


Fler välkomnas till inspirationsdag om arbetet med våld i nära relationer

30 april, 2015

Du har väl inte missat att anmäla dig till inspirationsdagen om arbetet med våld i nära relationer, som Dialoga arrangerar den 7 maj? Dagen var…


Halvdag om ungas utsatthet för våld

30 april, 2015

Du som arbetar inom socialtjänst, hälso- och sjukvård, skola, ideella organisationer eller rättsväsende, eller är forskare eller politiker, är välkommen till en konferens under förmiddagen den 4 juni.


Inspirationsdag för arbetet med våld i nära relationer

21 april, 2015

Dialoga bjuder in dig som är chef eller har en ledande funktion i Socialtjänsten, till en inspirationsdag den 7 maj. Dagens syfte är att lyfta fram goda…


Rättskunskap för dig som arbetar inom äldreomsorgen

30 mars, 2015

Kompetenscentrum om brottsutsatthet bjuder in dig som arbetar inom äldre­omsorgen i Göteborgs Stad till ett seminarium om regelverk och lagar som styr förundersökning och beslut…